ЛЕСКОВАЦ:Пети пут за редом „Дани Мућкалице и Шопске салате“-пројекат прекограничне сарадње Србије и Бугарске у Лесковцу ЛЕСКОВАЦ ПРЕСТОНИЦА РОШТИЉА И ОРГИНАЛНЕ МУЋКАЛИЦЕ

На платоу Етно-комплекса „Шоп-Ђокић“ у Лесковцу, у
дворишту Туристичке организације града Лесковца ТОЛ-а пети пут за редом у
понедељак 30-ог јуна текуће године у касним поподневним сатима,због врућине,
одржана је јединствена гастрономска, туристичка и пољопривредна манифестација
„Дани Лесковачке Мућкалице и Шопске салате“…
Овом приликом своје учешће у овом јединственом такмичењу мајстора кухиње
учествовало је двадесетак врхунских мајстора као и аматера и представника из
туристичких организација општина Лебане и Медвеђа.
Овај јединствени сусрет гастронома и гурмана у центру Лесковца отворио је у име
локалне самоуправе града Лесковца Андрија Антанасковић у друштву градоначелника
Лесковца и бугарског града Елин-Пелин,иначе побратима нашег града са обала реке
Ветернице…
Такмичари су кували „Лесковачку мућкалицу“ уносећи лични печат мајстора хотела
и ресторана које заступају као „специјалитет куће“,па смо имали љуте,нељуте и
много љуте мућкалице.
Након 2,5 сата укувавања мукалице и припреме Шопске салате као прилог у категорији
„ЛЕСКОВАЧКА МУЋКАЛИЦА“ победио је куварски тим из Лесковачког ресторана
„Мали Манчестер“. Друго место припало је куварима из етно-ресторана „Томина
прича“ из Печењевца – родног места хитмајстора Томе Здравковића
Треће место у категорији мућкалице деле: Ресторан „Колиба турс“, ресторан брзе хране
„ЛЕ-ЛЕ“ из Лесковца и кувари аматери из Туристичке организације опшптине Медвеђа.
У категорији припрема и сервирање „Шопске салате“ победили су мајстори ресторана
„Томина прича“из Печењевца, други су били мајстори кухиње из новоотореног ресторана
„Ловачки кутак“ са лесковачког булевара именом Николе Пашића,а треће место деле три
екипе:Кувари из Хотела „Бавка“, из ресторана „Ле-Ле“ и симпатични мајстори из
Туристичке организације општине Лебане…
Радознали новинари љубитељи доброг залогаја двоумили су се између мућкалице етно –
ресторана „Петровић“ и ресторана „Ловачки кутак“…,и једна и друга варијанта повлачи
одлично винце из Власотинце…
Овај јединствени сусрет мајстора кухиње и гурмана одвијао се у склопу међународног
пројекта прекограничне сарадње „Магија синергије“ а увеличали су га својим врхунским
наступом млади фолклорци из КУД-а „Ради Радев“ из бугарског града ЕЛИН-ПЕЛИН,и
КУД-а „Леминд“из Лесковца.
Ово гастрономско дружење пленило је посебну пажњу бројних медија и публике са југа
Србије и из суседне нам Бугарске. Све време такмичења дежурао је популарни
возић“Роштиљко“ који је заинтересоване довозио пред ТОЛ у центру Лесковца.
Томислав Стевановић
Za orginalnu Šopsku salatu vezanu za jugozapadni deo Bugarske i Leskovačko Zaplanje
treba: bogato sveže povrće i slani sir gde se dodaje:paradajz,krastavac,feta sir i mladi ovčiji sir
kao i sitno mlevena leskovačka paprika. Sve to iseckati, dobro promešati i ohladiti tridesetak
minuta. Servirati u manje činije.
Za orginalnu Leskovačku mućkalicu potrebno je izpeći svinjsko meso na roštilju od
vrata,mlado jeuneće i pileće belo meso. Posebno propržiti u tiganju veću količinu
povrća:Luk,parićicu,i sito seckanu leskovačku papriku i malo mladog graška(ili drugo poželji)

pa sve to sjediniti uz kraće disnstanje… (Recepti zabeleženi tokom razgovora na manifestaciji
„Dani Leskovačke Mućkalice i Šopske salate“Leskovac 30.06.225.godine).

ИЗВОР/Tома Стевановић