ЦРНА ТРАВА:УКУСИ ЈУГА НА ЦРНОТРАВСКИ НАЧИН

Четврта „Гулашијада“ на обали Власинског језера
Црна Трава-Власотинце-Лесковац 13.о8.2025.- Веома лепа гастрономско-туристичка
манифестација „Гулашијада“ четврти пут за редом, почетком друге декаде месеца августа
текуће године, одржана је на обали прелепог Власинског језера.
Ово занимљиво регионално такмичење мајстора кухиње окупило је 26 познатих мајстора у
припреми гулаша,пре свих рибљих гулаша и чорби.
По оцени посебног стручног жирија победио је Никола Младенов из куварске екипе
„Коке“ који је сачинио најукуснији гулаш.
Занимљива је чињеница да вредни Црнотравчани више година веома успешно учествују на
такође гастрономско-туристичкој приредби под именом“Заборављени укуси југа“,у суседном
Власотинцу.
На лицу места на чувеном „Маричкином кеју“ где се традиционално надмећу мајстори
куварства док се на брду изнад кеја се организује едукативно-продајна изложба старих и помало
заборављених јела и пића са југа Србије.
Црноитравци су неколико година уназад,како незванично сазнајемо, и победници чувене
„Пихтијаде“ у овом месту,а разговором са мајсторима кухиње на лицу места ми сазнајемо да
њихова јела красе зачини од сувог планинског лековитог биља убраног на обронцима
планине Чемерник,а надомак Црне Траве малене вароши са југа Србије.

Извор/ Тома Стевановић